Τι είναι η μπύρα;

Ιστορία ΜπύραςΗ μπύρα είναι ένα φυσικό αλκοολούχο ποτό, το τρίτο σε κατανάλωση παγκοσμίως μετά το νερό και το τσάι.

Παρασκευάζεται από νερό (συνήθως 93% ενώ το αλκοόλ αποτελεί το 5% περίπου), μαγιά, βύνη και λυκίσκο. Οι διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα είδη της μπύρας καθορίζονται από την σύνθεση των δημητριακών που εμπεριέχει, από την ποσότητα του λυκίσκου και το είδος της μαγιάς, και, όπως πολλοί ειδικοί τονίζουν από την ποιότητα του νερού που θα χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της.

Η Ιστορία της μπύρας

Η πρώτη αναφορά της μπίρας, σύμφωνα με τους ιστορικούς, γίνεται περίπου στο 3000 π.Χ., στην Μεσοποταμία από τους Σουμέριους. Μια σύμπτωση αρκούσε για να ανακαλυφθεί αυτό το διάσημο ποτό. Πιο συγκεκριμένα, κάποιος ξέχασε στον ήλιο ένα ψημένο ψωμί από κριθάρι μέσα σε ένα δοχείο που περιείχε νερό. Με το πέρασμα του χρόνου, αυτό το μίγμα με την βοήθεια της «άγριας ζύμης» από το ψωμί και από την ατμόσφαιρα εκδηλώθηκε κάποια μορφή ζύμωσης. Η οσμή των αρωματικών ενώσεων και η γεύση άρεσαν και έτσι η διαδικασία επαναλήφθηκε. Η πρώτη μορφή ζυθοποίησης ήταν γεγονός! Στην συνέχεια, οι Σουμέριοι ανέπτυξαν 16 διαφορετικά είδη μπίρας!

Αργότερα, περί το 1730 π.Χ. οι Βαβυλώνιοι αύξησαν τα είδη μπίρας σε 20, εφαρμόζοντας αυστηρή νομοθεσία για την παραγωγική διαδικασία της μπίρας, καθώς ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τον λυκίσκο ως φυσικό συντηρητικό.

Στα αρχαία αιγυπτιακά κείμενα, η μπίρα αναφέρεται ως ποτό, ως συστατικό φαρμάκων και ως προσφορά στους θεούς και στους νεκρούς. Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι έπιναν κρασί φτιαγμένο από κριθάρι «Οίνοι εκ κριθέων πεποιημένων κέχρηνται», ενώ οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι έπιναν περισσότερο κρασί παρά μπίρα.

BeersΩς το 500 μ.Χ. στην κεντρική Ευρώπη, όπου σήμερα χτυπά η καρδιά της μπίρας, οι Κέλτες, οι Γαλάτες και οι Γερμανοί συνέβαλαν πολύ στην εξέλιξη της ζυθοποίησης. Ένας σημαντικός λόγος για την ανάπτυξη της μπίρας ήταν το γεγονός ότι η κατανάλωσή της ήταν πιο ασφαλής από του νερού, το οποίο είχε παθογόνους μικροοργανισμούς.

Στην συνέχεια, με την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης τον 19ο αιώνα άρχισε η συστηματική βιομηχανική ανάπτυξη της ζυθοποίησης για να καταλήξει όπως είναι σήμερα με μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων που παρασκευάζονται σε όλον τον κόσμο.

Οι κατηγορίες της μπύρας

Κάποιες από τις πιο σημαντικές κατηγορίες μπίρας είναι οι Lager, Pils, Weiss και Ale. Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά τους, ώστε η επιλογή να γίνει πιο εύκολη και να βρείτε τον τύπο της μπίρας που σας ταιριάζει.

 • Lager

  Οι περισσότερες μπίρες σήμερα είναι lagerκαι αντιπροσωπεύουν το 90% της παραγωγής μπίρας ανά τον κόσμο. Είναι μπίρες χαμηλής ζύμωσης, συνήθως ξανθές, με γεμάτη γεύση και άρωμα λυκίσκου. Κυκλοφορούν όμως και ορισμένες σκούρες, καθώς και κόκκινες.

 • Pils

  Οι Pils είναι οι πιο ξανθές μπίρες χαμηλής ζύμωσης με πικρή γεύση.

 • Weiss

  Μπίρες με έντονη την παρουσία του σιταριού στη σύστασή τους (40-70%). Έχουν θολό χρώμα, φρουτώδες άρωμα και ελάχιστα πικρή γεύση.

 • Ale

  Οι Ale είναι μπίρες υψηλής ζύμωσης με φρουτώδη και πικάντικη γεύση.

Εύρεση Προϊόντων

Δείτε επίσης...

Ενημέρωση

Βρείτε μας

Επικοινωνία

  Νέα Μαγνησία Θεσσαλονίκης
  2310649001
  info@agatha.com.gr